Министрите на вътрешните работи на България и Турция Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу проведоха работна среща в Истанбул. 

Инициативата е продължение на срещата на президентите на Република България и Република Турция, състояла се миналата седмица, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. 

Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван  Демерждиев благодари на турската страна за помощта при справяне с огромния мигрантски натиск и отбеляза, че: “Доброто взаимоотношение между двете държави  в това отношение се вижда и оценява и от Европейския съюз, тъй като България пази  външната му граница“.  Пред турския си колега министър Демерджиев изрази увереност, че ЕС ще се ангажира да подпомогне и двете държави в това нелеко усилие. В разговора между двамата са засегнати подробно конкретни мерки, които в  кратки срокове да бъдат  предприети по отношение на граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, така че увеличеният трафик да бъде обработван бързо.

От своя страна турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу увери, че скоро на двата гранични пункта ще бъдат направени технологични изменения и увеличен капацитетът им. След споразумението на президентите на двете страни, министрите на вътрешните работи обсъдиха и проекта за построяване на мост на река Резовска, сътрудничество в областта на обучението на служители, съвместни дейности в борбата с миграцията, обмяната на информация, бедствията и извънредните ситуации и сигурността на границата. Министър Сойлу отново изрази съболезнования по повод смъртта на българския полицейски служител, който беше убит на границата и уточни, че съвестното разследване на трагичния инцидент продължава, като предстои да се изяснят всички факти и обстоятелства.