Министерство на правосъдието предлага редица изменения в Закона за съдебната власт, с които ще бъде оптимизирана и подобрена работата на съдебната система при въвеждането на реално и пълноценно електронно правосъдие. Промените ще улеснят и достъпа до правосъдие за гражданите. Днес те бяха публикувани за обществено обсъждане, съобщиха от Министреството.

Измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от своя страна рефлектират и върху уредбата на електронното правосъдие в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Достъпът до правосъдие и улесняването на сътрудничеството между държавите членки са сред основните цели на пространството на свобода, сигурност и правосъдие на ЕС, залегнало в Договора за функционирането на Европейския съюз. Така електронното правосъдие има за цел да улесни достъпа до правосъдие и функционирането на съдебните системи за гражданите, практикуващите юристи и органи, като се отчитат независимостта на съдебната власт и разделението на властите. То постига тази цел посредством опростяване и цифровизиране на комуникациите, достъпа до процедурите и правната информация.

Предложените изменения и допълнения в нормативната уредба са мотивирани от необходимостта от законодателни промени в ЗСВ и процесуалните закони в частта за електронното правосъдие, въз основа на съществуващите възможности чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), съответно чрез Единният портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) да бъдат извършвани от съда и страните предвидените в процесуалните закони изявления и процесуални действия.