Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за създаване на Съвет за криминологични изследвания и за приемане на Правилник за неговата дейност, съобщават от пресцентъра Министерството на правосъдието

Съветът ще е експертно консултативно звено за изучаване на проблемите на престъпността, причините, които я обуславят и за разработване на мерки за тяхното предотвратяване и ограничаване. Той ще организира извършването на криминологични изследвания, обсъжда препоръки и становища за промени в нормативната уредба и ще дава предложения за такива промени, като подпомага Министерския съвет при провеждането на наказателната политика. 

Предлага се председател на Съвета да е министърът на правосъдието, а членове – представители на различни институции и организации, изрично определени в Правилника.

Съвет за криминологични изследвания към министъра на правосъдието съществува у нас от 2003 г. до 2008 г. Преди това Съветът е бил последователно под шапката на Главна прокуратура и съответно Върховната касационна прокуратура от 1967 г. до 2003 г. 

Възобновяването на дейността на Съвета за криминологични изследвания сега е мярка в изпълнение на Концепцията за наказателна политика за периода 2020-2025 г. и е сред основните приоритети на Министерството на правосъдието.