Министерството на правосъдието излиза с позиция относно насрочения за днес протест на един от синдикатите на служители в системата на министерството, информира пресцентърът на институцията.

"Уважаваме и зачитаме тяхното право да протестират. Уважаваме и зачитаме тяхното право да протестират. Недоволството на организацията основно е заради поетапното преминаване от 24-часов на 12-часов работен ден на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода. В същото време българското законодателство предвижда 24-часовата смяна да е изключение, а през годините това се е превърнало в норма в сектора", се казва в прессъобщението.

Ето го и пълният текст на официалната позиция на МП:

Позиция на Министерството на правосъдието

За днес е насрочен протест на един от синдикатите на служители в системата на Министерството на правосъдието. Уважаваме и зачитаме тяхното право да протестират.

Но за какво всъщност е протестът? Най-вече за едно – недоволството на организацията е заради поетапното преминаване от 24-часов на 12-часов работен ден на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода. В същото време българското законодателство предвижда 24-часовата смяна да е изключение, а през годините това се е превърнало в норма в сектора.

От 2006 г. Комитетът против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа призовава българските власти да предприемат мерки за премахване на 24 –часовите смени на служителите в арестите и затворите. От 2014 г. КПИ очаква българското правителство да се съобрази с препоръките и държи да бъде информиран за датата, от която решението за отмяна ще влезе в сила.

Промяната е в интерес най-вече на самите служители, но е отлагана с години именно заради страха от протести. Настоящото ръководство на министерството няма да се откаже от реформата.

За изминалите над два месеца мандат на служебното правителство социалният диалог с всички синдикати в системата на МП не е спирал. Осигурено и разпределено бе допълнително финансиране между служителите в местата за лишаване от свобода, както и увеличение на средствата за храна. С приемането и публикуването на наредбата за допълнителните възнаграждения за постигнати резултати в ГДИН и Главна дирекция "Охрана“ (ГДО) бе решен наболял въпрос в системата, предмет на предишни протести. Актуализиран бе планът за оптимизация на дейностите в двете дирекции. Синдикатите бяха включени във всички процеси на обществените поръчки.

В петък, 21 октомври, бе проведена дълга среща с представители на ССЗБ, на която бяха изложени позициите на министерството и бе отговорено на всички зададени въпроси. Синдикалната организация не ги прие, до взаимно разбиране не се стигна. Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи.