За ново развитие по казуса с Паметника на Съветската армия съобщи NOVA. Лидерът на БСП Корнелия Нинова показа документи, с които Министерството на културата спира демонтажа на монумента. Междувременно се разрази полемика между посолства, журналисти и депутати заради спряно излъчване на интервю с руския посланик Елеонора Митрофанова по БНР.

През профила си в социалните мрежи Нинова показа документа, който според нея идва от Инспектората за опазване на културното наследство към МК. В него се посочва, че Паметникът на Съветската армия попада в списъка с недвижимо историческо културно наследство. Документите, представени от нея, са с дата 14 декември тази година - два дни след началото на демонтажа.

"И разпорежда на областната управителка на София незабавно да спрат всички действия по рязане и преместване на Паметника на Съветската армия. Незабавно!", обясни лидерът на БСП. 

Демонтажът на паметника, който продължава и днес, очаквано отново предизвика политически реакции, информира Дарик.

"Аз съм "за" преместването на паметника в музей. Когато гледам как се режат глави, ръце, крака - все едно някакво насилие над паметника. Това дразни хората", е мнението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Твърденията, че има някаква незаконна дейност, са абсолютно несъстоятелни", категоричен е Искрен Митев от ПП-ДБ.

"Ако Израел си има "Хамас", ние си имаме Областната управа, която терористично, без съответен административен акт и без закон, реже брутално", посочи Мая Манолова от "Изправи се. БГ".

"Участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим", твърдят от посолството на Украйна в България.