По инициатива на министър Божидар Божанов Министерски съвет прие решение, с което се възложи на министъра на финансите и на министъра на електронното управление да публикуват индивидуалните транзакции от Системата за бюджетните плащания /СЕБРА/, съобщиха от Министерство на електронното управление.

От тази седмица данните вече са качени в Портала за отворени данни и включват всяко едно плащане над 5000 лв. за всички разходи, с изключение за заплати и осигуровки.

Тези данни дават широка възможност за граждански контрол върху дейността на държавата. Данните дават ясна представа за това към кои фирми се насочват финансови средства, има ли разминаване в стойността на сключените договори и извършените плащания по тях. Досега плащанията от СЕБРА бяха качвани само в обобщен вид – кои институции колко разходват всеки ден. Сега това се променя и всяка транзакция ще трябва да се отразява на Портала за отворени данни най-късно месец, след като е направена.

С този акт министър Божанов дава несъществуваща досега прозрачност, която е силна антикорупционна мярка. В Министерството на електронното управление се работи за пълна отчетност на извършваните от държавата действия. Отворените данни дават не само информираност, но и са основа за създаването на нови политики и законодателни инициативи занапред, които са инструмент за противодействие на корупционни практики.