Министерският съвет прие изменение и допълнение на Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, приета с Решение № 317/2022 г. на Министерския съвет

Министерският съвет прие Решение за изменение и допълнение на Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от У крайна с предоставена временна закрила в Република България, приета с Решение № 317 /2022 г. на Министерския съвет.

В хода на изпълнение на Програмата е идентифицирана необходимост от изменение и допълнение, с оглед прецизиране на механизма за оценка и проверка на броя и периода на разселените лица, за които хотелиерите и лицата, предоставящи подслон, имат право да се възползват от подпомагането.

Предмет на изменението и допълнението е кръгът на разселените лица, имащи право да се възползват от настаняване с изхранване или само настаняване в обектите за подслон и местата за настаняване.

Основаната цел на настоящите промени са разписване на правила за демаркация между различните програми, а именно да не се допусне едновременно от два и повече източника, подпомагане на разселените лица от Украйна, т.е. изхранване на едни и същи лица с временна закрила в един и същи период.

С изменението съгласно настоящия проект на акт, периодът на действие на програмата се удължава с един месец - до 30.09.2022 г.

Одобрена е помощ за 337 кандидата, предоставили хуманитарна помощ

Министерският съвет прие Решение на Министерския съвет за одобряване на помощ на кандидатите по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“ и Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на министерство на туризма за 2022 г. за авансово финансиране на разходи по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, приета с Решение номер 317 от 2022 г. на Министерския съвет.

Получателите на помощта са 337 кандидата, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 574 330 нощувки, включително в някои места на настаняване и предоставяне на изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци в периода, обхващащ времето от 01.06.2022 г до 30.06.2022 г.

Изпълнението на Програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на Програмата Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция "Миграция“ и Главна дирекция "Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите. Плащането, обхващащо периода от 01.06.2022 г до 30.06.2022 г. е за общо верифицирани 574 330 нощувки, вкл. В някои места на настаняване и предоставяне на изхранване (закуска, обяд и вечеря), на стойност 7 366 067.35 лв.