Правителствотоприе доклада с резултатите от участието на България в извънредното заседание на Съвет "Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част "Енергетика“, проведено на 9 септември 2022 г. в гр. Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Минисерски съвет.

В рамките на заседанието бе проведена обмяна на виждания по възможни спешни мерки за ограничаване на ръста на енергийните цени, както и по въпроса за сигурността на енергийните доставки в ЕС и по-нататъшни мерки във връзка с подготовката за следващия зимен период. Внимание бе привлечено върху полаганите усилия на ниво ЕС в настоящата кризисна ситуация в сектора на енергетиката във връзка с високите цени на енергията и несигурността на руските енергийни доставки.

С изказванията си държавите членки откроиха необходимостта от демонстриране на единство и координираност в действията на ЕС, прилагане на принципа на солидарността, както и важността на предприемане на спешни координирани действия в отговор на продължаващата тенденция за повишаване на цените. Споделиха своите виждания относно важността от навременно предприемане на мерки в ЕС и конкретните инструменти, които смятат за подходящи за постигане на бързо разрешаване на проблемите, като споделиха и информация във връзка с подготовката на национално ниво на предстоящия зимен период с оглед повишаване сигурността на енергийните доставки.

Европейската комисия обобщи, че наблюдава одобряване от страна на делегациите за прилагането на мерки за подготовка на следващата зима. Благодари за изразеното виждане за солидарност и приветства работата за диверсификацията и усилията за осигуряване на допълнителни газови доставки. Информира, че се ускорява работата на Платформата за съвместно закупуване на газ в ЕС, като ще продължи координирането на усилията за повишаване на устойчивостта и подготвеността.