Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации, енергетика“, част "Енергетика“, което ще се проведе в Брюксел, Белгия, на 19 декември 2022 г., , съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на заседанието се очаква да бъде представен доклад за напредъка на дискусиите по Газовия пакет, включващ Директивата и Регламента относно общите правила за вътрешните пазари на възобновяеми газове, природен газ и водород. С одобрената позиция, българската страна подкрепя представения доклад за напредъка, с който се представя информация за актуалното състояние на дискусиите по двете законодателни предложения.

Предвижда се също постигането на общ подход по проекта на Регламент за намаляване на емисиите на метан в сектора на енергетиката и на предложението за изменение на Директивата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници, на Директивата относно енергийните характеристики на сградите и на Директивата относно енергийната ефективност (REPowerEU Директива). При отчитане на изразяваната от страната позиция, България би могла да подкрепи постигането на общ подход на Съвета, като основа за подготовката за преговори с Европейския парламент.

Планирано е Председателството да представи информация относно триалозите по преразглеждането на Директивата относно енергийната ефективност и изменението на Директивата относно насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници. Предвидено е също Комисията да информира за последните събития в областта на външните енергийни отношения, а делегацията на Швеция да презентира работната програма на предстоящото Шведско председателство на Съвета на ЕС.