Министерският съвет прие решение за изменение на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет, съобщиха от правителствената информационна служба.

Изменението на програмата се основава на значителната промяна в икономическите условия и условията на пазара на труда в страната поради пандемията от COVID-19 и безпрецедентната военна ситуация в Украйна, в резултат на което е забавено изпълнението основно на инфраструктурните проекти. Има забавяне в провеждането на обществените поръчки за избор на изпълнител на основни дейности по проектите и в изпълнението на дейностите на терен поради различни причини от техническо и инженерно естество.

Това поражда риск за изпълнението на програмата, за чието преодоляване, след анализ на изпълнението на сключените договори до края на 2022 г., са извършени промени по отношение на програмните показатели.

Изменението ще гарантира успешната реализация на програмата и недопускане загубата на средства в края на програмен период 2014-2020 г.