Проблемът с Шенген освен политически, е и криминален. Холандските служби имат запис на Сретен Йосич с един наш бивш премиер. Поради това те се съмняват, че можем да бъдем надежден съюзник в охраната на външната граница на Европейския съюз,  това каза за bTV Минчо Спасов от НДСВ.

"Г-н Сретен Йосич беше издирван от холандската полиция за опит за убийството на холандски полицай. Преди 7-8 години имаше информация, че иска да убие Бойко Борисов. Борисов беше поставен под охрана и самият той каза, че се чувства заплашен. Очевидно е малко плашлив", допълни Спасов.

Според Спасов състоянието на българската политика в момента е това:  жабата е глътната от щъркела, но той не може да я преглътне, защото тя го държи за врата. Тази ситуация на цайтнот е вредна за държавата.

"Разплитането на Гордиевия възел трябва да започне от органа, който има истински правомощия да се бори с корупцията – прокуратурата. Подкрепям всички идеи, които и сега вървят в публичното пространство за контрол над главния прокурор. Това, което трябва да се случи, е гражданската квота във ВСС да бъде "проветрена", тя не трябва да бъде зависима от прокуратурата. Защото ролята на т.нар. политическа квота не е да бъде политическа, а да "проветрява" прокуратурата. Защото в момента прокуратурата мирише. За това "проветрение" няма нужда от никакви конституционни промени, може да бъде извършено и от обикновено Народно събрание", допълни той.