Разработването на стратегически цели за София трябва да надмогне дребнотемието в СОС, а  идеята за полицентричен град, предлагащ удобни и достъпни услуги, е част от предизборната платформа на БСП още от 2015-та година, каза заместник-председателят на СОС Милка Христова, информират от Общината.

Тя, заедно с Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС, присъства на поредното събитие под мотото "Разговори за града", организирано от Направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община. Лекции на тема "Ѕmаrt сіtу: Peшeния зa paзвитиe нa гpaдoвeтe в пpoмeнящия ce cвят" изнесоха арх. Борина Андрю и Юг Паран от Франция.

"Ние приемаме и напълно споделяме по-голямата част от новите градоустройствени идеи, които бяха представени от арх. Андрю и Юг Паран", коментира Милка Христова.

"След тази среща за пореден път се убедихме, че предмет на работата на Столичния общински съвет трябва да бъде разработването именно стратегически идеи за управление на градоустройствените процеси и за развитие на столицата. Вместо това, в последните години на заседанията на комисиите и на сесиите на СОС ние постоянно затъваме в дребнотемие и безрезултатни политически спорове", казва още Христова. 

"Максимално удобство за живот и пестене на времето на всеки гражданин е основната цел, която се стараят да постигнат арх. Борина Андрю и Юг Паран в проектите си", отбеляза и Иван Таков от групата на БСП в СОС.

Според него, точно това трябва да бъде водещият мотив в работата и на всеки общински съветник в София.



"Силно впечатление ми направи тенденцията за отказ от колелата и тротинетките, която осезаемо присъства в идеите и проектите на арх. Борина Андрю и Юг Паран", каза той.

Това е точно обратното на налаганото у нас разбиране за екологично придвижване с колела и тротинетки в последните години. Очевидно бъдещето на модерните градове е изцяло на пешеходците и на удобния обществен транспорт. Добре е да го имаме предвид и да се съобразим с това, когато изготвяме планове за града за следващите години",