Трябва да ни се осигури финансиране за смяна на вътрешна водопроводна мрежа в Омуртаг. Това е основният проблем към монета. Второто –трябва да се направи цялата концепция план за действие за възможните допълнителни водоизточници. Това трябва да се направи на държавно ниво и трябва да е осъвременено. Това каза в дневния блок ,,Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Магдалена Славова, член на гражданско обединение ,,Вода за Омуртаг".

"Единствената предприета мярка, това са четири малки водоноски за град с население от 5500 ориентировъчно от последното преброяване. Тези водоноски, освен това, основният проблем с тях е, че те черпят от самия водоем. Градът има един единствен водоем, от който ни се пуска вода, тази вода не ни достига – то това е същественият проблем. Всъщност тези водоноски се пълнят от водоема. Практически ние не получаваме помощ. Помощ означава да получим това, което ни липсва, да получим нещо повече, за да се фиксира бедственото положение, в което сме. Но как, ако имаме 100 литра вода и я разделим на няколко пъти по 25 литра, тя не става повече, тя просто е разделена на по-малки части. Така че това не е помощ. Помощ означава да ни осигурят по-големи количества, над тези, с които вече разполагаме и ни се пускат“, заяви Славова. Тя допълни, че подсигурените водоноски не се ползват от гражданите.

"Общото настроение на хората е, че те нямат доверие в начина, по който се почистват, дезинфекцират и поддържат тези водоноски. Но това са детайли, с които ние в момента отместваме фокуса от същественото – че ние искаме реална помощ, да се реши проблема дългосрочно“, категорична е Славова.

 

По думите й гражданите са готови и на протести, ако мерки до края на седмицата не бъдат взети.