По-скоро нямаме шанс за редовен кабинет,  още преди изборите беше ясно, че коалиция ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в управлението бе невъзможна, те са просто антагонисти. Това каза  за "Фокус" политологът Милен Любенов, в коментар на изминалата политическа седмица и за това какво предстои оттук-нататък, в предаването "България, Европа и светът на фокус".

На въпрос има ли шанс да бъде съставен редовен кабинет, политологът отговори: "По-скоро не, защото виждаме, че вече цял месец мина от провеждане на изборите и въпреки началните сигнали, които излъчиха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че водят диалог, от който може да ес произведе някакъв тип правителство, през последните дни тонът силно се изостри и според мен перспективите скоро да отидем на шести избори за две години нарастват".

Според него нещата не се провеждат по една нормална политическа логика: "Партията победител, която ще получи първия мандат за съставяне на правителство, трябваше да има решение отдавна, защото ние се намираме в тази ситуация вече повече от година, след като правителството на Петков беше свалено. Не знам какви очаквания са имали ГЕРБ за възможно правителство с ПП и ДБ, но и преди изборите беше ясно, че една такава коалиция, както и да бе етикетирана, на практика бе невъзможна".

Според политолога това е така, защото това са партии, които са антагонисти: "ПП се създаде като партия да променя модела на ГЕРБ, а някаква промяна не сме видели и затова сме в този тупик".

Има невъзможни коалиционни формули, дори за ГЕРБ. Партията на Борисов има и други опции са сформиране на правителство, според Любенов, включително и с ДПС, но Борисов е отхвърлил тази възможност: "Много ясно го чухме Борисов, че такава коалиция с ДПС и БСП няма да видим. Те самите се опасяват от електорални щети".

Според политолога, картината може да се изчисти едва тогава, когато политическите партии почистят своя облик - не само пред своите избиратели, но и за избирателите на другите партии.

Ива Дойчинова