"Руските служби в Европа и Великобритания използват основно граждани на ЕС, тъй като те имат много по-лесен достъп до различни страни. Големите общности на съответната нация имат възможност за по-лесно инфилтриране между тях". Това коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Започнахме с трима души, обвинени в шпионаж, и тази клетка се разраства. Това е един много специфичен, но типичен начин за набиране на сътрудници, тъй като те имат висок ранг в цялата тази структура на разузнавателните служби", смята Керемедчиев.

По думите му тези хора се използват за доставяне на информация и събиране на данни от общността, в която живеят.

"Имали са различни паспорти, но и с българските си, те могат да имат достъп безпроблемно до различни територии. Търсят се хора, които "минават под радара". Ежедневни срещи, които да не будят съмнение", каза Керемедчиев.

Относно Ваня Габерова, той смята, че е възможно тя да няма пряк достъп с руските служби.

"По приятелска линия да бъде помолена: "Моля те, вземи тези документи и да ги занесеш на един мой приятел". Такъв тип наивност е много типичен, за да станеш проводник. Тя е на много ниско ниво в тази йерархия. Тази структура е добре подготвена. На върха има определен човек, който има достъп до съответния офицер на ГРУ. Наистина е възможно това момиче да бъде вербувано, без тя да осъзнава, че е така", смята Керемедчиев.    

Той изрази сериозни притеснения, че обвинените българи в продължение на години са имали много активно участие в организирането на изборните процеси зад граница.

"Трябва да се прегледа по какъв начин гласуват българите в чужбина. В момента се откриват избирателни секции в ресторанти, собственост на българи, в клубове, във всякакви помещения, които могат да се приспособят. Тези хора не минават проверка, просто се чува една добра дума за тях. Възможностите за манипулация са много големи", каза Керемедчиев.  

"Отворили сме максимално възможностите за българите да гласуват зад граница. Съответно възможностите за злоупотреба са много по-големи. И се чудим защо резултатите зад граница в крайна сметка са толкова по-различни, отколкото резултатите в България. Няма логика, ние сме едни и същи хора, имаме един и същи интереси, независимо къде живеем. Няма логика да има такава голяма разлика в изборните резултати зад граница. Това означава, че явно има нещо, което не е така", коментира Керемедчиев.

По думите му българските избори "определено са във фокуса на руските служби".

Той припомни и изгонването на 70 служители на руското посолство у нас. "Оказа се, че тези, които са на най-ниските позиции в руското посолство, са били с най-високи чинове в руското разузнаване. Тоест, руското разузнаване определено използва много по-обикновени служители, даже не и дипломати. А ние се учудваме, че има и свещеници между тях", коментира бившият зам.-министър.

"Руската църква максимално участва в руската политика, така че не се съмнявам и новият пратеник да има такава задача", каза той пред NOVA. 

Освен това Керемедчиев смята, че страната ни е готова за Шенген. "Ако не убедим Австрия и Нидерландия до края на годината, че можем да станем пълноправни членове, ще трябва да се върнем в първоначалното предложение да влезем на две степени. Първо  да влезем с нашите летища и пристанище, където няма нито една критика от нашите партньори относно сигурността, мигранският натиск и начина, по който ние опазваме нашите въздушни и морски гранични пунктове. На следващ етап да оставим сухопътната граница, която е основният проблем", каза Керемедчиев.