Прецедент е, че български журналист е включен в такъв списък, но не можем да говорим за пряка заплаха за живота на Христо Грозев. Това е водопад от обвинения, които се изсипват срещу страната ни, но са безпочвени. България се използва от руските медии и държава за хибридна война. Това каза в дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус" бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му това е поредният агресивен жест на Русия срещу България.

"Това е увеличаване на натиска срещу такива журналисти или свободолюбиви хора с цел сплашване, но не можем да говорим за опасност за живота му. Много е вероятно Русия да увеличава списъка с такива лица, защото България ще продължава да подкрепя Украйна чрез изпращането на оръжия. Това са действия, които ще ескалират и България ще бъде засега все повече от мерките на Русия", допълни Керемедчиев.

Той е категоричен, че сме закъснели с реакцията.

"Въпреки че институциите в България са в официална почивка, това не означава, че не може да бъде свикано извънредно заседание. Нямаше никакъв проблем г-н Митрофанова да бъде извикана веднага", каза още бившият зам.-министър на външните работи.

"Това, че той самият не се обръща за закрила, показва, че той се притеснява, но и оценява самата заплаха по-скоро за административна, отколкото реална заплаха за живота му", каза Керемедчиев.