Тази ужасия с минималната работна заплата, която искат да направят брутна, е пълен абсурд, защото минималната работна заплата е основа за някои социални плащания, особено за деца. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова. "Като искат да я направят брутна, това означава да намалят още повече нетния доход от нея. Става така, че колкото повече си работил и имаш трудов стаж, толкова по-малко пари ще взимаш", поясни Зайкова. 

По думите и заради инфлацията у нас всичко е минимум 50% по-скъпо.

"Цените на едро също се повишиха с над 27% . А инфлацията за ноември е дори по-ниска и е около 16.9%. Пътят от цените на едро, докато стигнат до потребителя, са с разлика до 50%. При повишени цени на едро цените на стоките растат нагоре още повече. Зелето е  поскъпнало с близо 9%, краставиците с близо 5%, а доматите не се пипат", даде примери тя. 

Наистина има вдигане цената на газа, но има и голям процент спекула. Зайкова отново припомни, че депутатите правят всичко друго, но не приемат Закона за спекулата. Най-употребяваните храни за най-бедните хора са недостъпни. Това вещае лавина от глад и мизерия, убедена е тя.

На Дядо Коледа ще му е твърде трудно да донесе подаръците, които искат децата, каза още Зайкова. Според нея той ще бъде възпрепятстван от спекулата.  

Тя посочи и цените на други продукти, които са недостъпни за голяма част от българите - сиренето е 16 лева по цена на едро, а на дребно достига до 28 лева. Кашкавалът е 40 лева. "Отидох да купя една връзка банани, която струваше 10.80 лева. Как да ги купя с тези  70 лева, които са ми дали като пенсионер за Коледа", попита Зайкова.

"Инфлацията и спекулата заедно изпреварват ръста на работните заплати.  Виждам изход само, ако интелектът се приближи до егото, но в този парламент едва ли това ще се случи. Тези 240 мислят за всичко друго, но не и за България, добави Зайкова". 

С кои очи ще дойдат на следващите избори? Логиката показва, че народът ще ги накаже с ниска избирателна активност, каза още Мика Зайкова.

Цоня СЪБЧЕВА