Близо 20% инфлация се очаква през следващите три месеца у нас, прогнозира в предаването "Това е България" на Радио "Фокус“ финансовият експерт и бивш народен представител Мика Зайкова. По думите и възможно е цените на основните продукти рязко да скочат пак. Разбира се, има и много спекула, каза Зайкова. Цените на хранителните стоки се вдигат непрекъснато и то на основните хранителни продукти. Всичко това е факт, тъй като все още в НС не е вкаран и не е приет Закон за спекулата. "Ще си изхвърчат мандатите и до този закон май няма да се стигне, а това е изключително важно, особено за бедна България", каза Мика Зайкова. Тя посочи, че според статистиката само 3.6 % от българите спокойно могат да посрещнат месечните си сметки, а над 40% от българите са изключително затруднени. Докато в другите страни това е обратното - само 13% са бедни и не могат да си платят месечните сметки и над 40% живеят спокойно.

"Това е въпрос на политика по доходите и на баланс. Не може две години да сме в политическа криза и да очакваме друго. Трябва да има политика по доходите, социална политика, здравеопазване. Аз нямам надежда, за съжаление, че това което днес бе предложено ще мина през парламента, не съм оптимист", коментира още Зайкова. 

Тя каза още, че със настъпването на зимата търсенето на газ става високо, особено в страните, които ползват такова отопление и електричество. И това предвещаваше повишаване цените на газта. Спадът на инфлацията е била само временно явление през миналия месец.

Според финансиста, това, което е направила ЕК по отношение на Русия, е било абсолютна грешка. Русия има къде да си продава нейния петрол и няма да даде нито един грам на Европа, а това ще повиши цените на горивата в Европа и то значително. 

Мика Зайкова коментира още и решението на правителството за прекратяване на повсеместното раздаване на намалението от 25ст. на горива. Според нея е правилно, че това е отменено, защото то не е изиграло съществена роля за бедните българи, които не карат коли. А спирането на тази мярка е добро за продължения бюджет на страната ни. "Така ние ще си спестим около 100 милиона лева от бюджета. Защото, около 150 милиона лева струваше това намаление", добави Мика Зайкова.

Цоня СЪБЧЕВА