Проектобюджетът, който предложи редовното правителство, не е бюджет, а са основни параметри от консолидираната фискална програма за 2023 година. Ако беше бюджет, трябваше да бъде разработен на базата на политики. Това заяви в предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" финансовият експерт Мика Зайкова.

По думите ѝ с ДДС-то сме направили доста неприятни неща, оправдавайки се с кризата. "Намалихме ставките, но те не могат да донесат това, което очаква Асен Василев от прихода на ДДС. За да може да събере парите, които иска да получи от дивидентите, а те са доста. Той си позволява да натиска фирмите и да им иззема и последните резерви. Това означава пълна декапитализация на държавните фирми", допълни Зайкова.

По думите ѝ България страда от нещо много важно, а именно от липса на инвестиции.

"Много ме боли за развитието на образованието. Нивото е под кота нула. Моите колеги са разбрали, че има вероятност парите за образование да бъдат намалени, което ще бъде огромна грешка. Това означава, че дефицитът от 3% трудно може да бъде достигнат и че ще трябва да формираме нов дълг, но той ще бъде по-скъп", каза още финансовият експерт.

Веселка ИВАНОВА