Европа е лицемерна и търси причини да държи България в задния си двор, това стана ясно от коментара на Михаил Миков, бивш лидер на БСП, председател на народното събрание и министър на вътрешните работи, за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" по темата за наложеното от Нидерландия и Австрия вето за влизането на България в Шенген с аргумент, че 75 000 нерегистрирани нелегални мигранти, озовали се в Нидерландия, за които няма как да дадем отговор.

"Около 10 години България е подхвърляна като лошо дете, подлъгвана, заблуждавана с някакви обещания. Отново се проявява едно европейско лицемерие, защото България отдавна е изпълнила изискванията за "Шенген". Рюте отново се сеща за механизма за верификация и партньорство, един механизъм, който дълго беше основанието за спиране на средства за България, ту за нещо друго.  Сега се оказва, че той бил причина и за "Шенген", каза Михов.

"Този въпрос се поставяше винаги - дали ще са холандците, а сега виждаме и австрийците, все се намира някой в Европа - уж че Европейската комисия ги искала, уж че Европарламентът гласува някакви резолюции. В същото време очевидно, че европейците искат да има няколко буферни граници и България и Румъния да изпълняват функцията на една външна граница, което да намалява по някакъв начин рисковете, ние да се стараем като пълни новобранци", допълни той.

"От тази ситуации ще излезем само с характер на нашите нашите опълномощени ръководители - президент, правителство, министри, народно събрание. Народното събрание трябваше да приеме поне една декларация по този повод. Покрай междуличностните битки и разправии поне една декларация, която да бъде ясен сигнал към европейските ни "партньори", вече го слагам в кавички. Това не е европесимизъм, това е еврореализъм", каза още Михаил Миков.

"Европа можеше да има за вицепрезидент и комисар по правосъдие и вътрешни работи осъден за политическа корупция французин - Жак Баро,  и в същото време постоянно поставя въпроса  за корупцията, за правосъдието в България", допълни Миков.

По отношение на обвиненията, че през нашите граници са влезнали 75 000 мигранти, Миков каза, че ние сме извън "Шенген", има и други граници, които са в "Шенген". Ние нямаме граница с Австрия. Винаги, когато трябва да се създаде проблем, може да се намери, нали същото се отнася и за Унгария, за Румъния, защо България да е единственият виновен, става ясно от анализа на бившия вътрешен министър. 

"Защо българският данъкоплатец да продължава да удържа мигрантския натиск, след като мигрантите бяха поканени в Европа от Ангела Меркел и Рюте.", попита в ефира на радио "Фокус" Михаил Миков и допълни: "Ето сега и тази провокация със "Скай нюз" по отношение на българските гранични полицаи. Тя не идва случайно точно в този момент".

От тази ситуация можем да излезем само с категорично заявяване на българския национален интерес. Холандия е депото за внос на наркотици в Европа, има легализирана проституция и легализирана мека дрога. Интерпол в свои доклади доказва, че тази легализация на дрогата в Холандия дава възможност за огромни приходи на престъпните картели. В Холандия има убити разследващи журналисти, поръчкови убийства, които не са разкрити и никой в Европа не  поставя този въпрос, припомни Миков.

"Докога България ще бъде сочена с пръст и ще се търсят аргументи да седи в задния двор на Европа", попита още бившият лидер на БСП.

"Трябва реализъм, трябва воля и характер, трябва обединяване на всички политически сили, защото вм момента има политици в България, визирам някои от "Продължаваме Промяната", които продължават да хулят страната в личната им битка с Бойко Борисов. Да се бият с него и ГЕРБ, колкото си искат, но това, което те говорят, се лепи като черно петно върху България. Дано се сформира правителство и да се разберат десните сили, които доминират в момента, кой да води "бащина дружина". Личните нападки и хули движат нещата в обратната посока", допълни още Миков.

Цоня СЪБЧЕВА