Фалове по места ще има, но процесът ще бъде задоволителен. Дори ида има проблеми с машините, ще може да се продължи гласуването с хартиените бюлетини. Изборната администрация има опит и е готова за изборите на 2-ри април. Това каза проф. Михаил Константинов, дългогодишен бивш заместник-председател на ЦИК в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" в отговор на въпроса дали картината, която се очертава за след 2-ри април дава повод за оптимизъм. 

Изборната администрация е до голяма степен готова за изборите на 2-ри април, но зависи дали ще може да се прекрати порочната практика в последния момент да се променят членове на секционните комисии и дали новите членове ще бъдат добре подготвени. Като цяло изборната администрация има добър опит в произвеждането на избори, особено напоследък и няма да има технически проблеми, стана ясно от думите на Константинов.

"Споровете за състава на районните избирателни комисии са добре познати. Ако по места политическите сили не могат да се разберат за състава на РИК в крайна сметка тях ги назначава Централната избирателна комисия. Това няма да бъде непреодолим проблем", допълни проф. Константинов.

"Възможно е да има известно подценяване на евентуалните проблеми, които могат а възникнат от въвеждането на хартия, която не е от производител, говоря за машините. Но това няма да доведе до тежки последици, защото и да спрат машините, във всяка секция има достатъчно хартиени бюлетини и гласуването ще продължи по този начин", уточни той.

"Фалове по места ще има, но процесът ще бъде задоволителен", допълни бившият заместник-председател на ЦИК.

По отношение на броенето или не на протоколите от машините, Константинов каза:  "Прекалено много задълбаваме в технически подробности и занимаваме с тома цялата общественост. Не знам друга страна в Европа толкова да се занимава с техниката и технологията на произвеждане на избори. Това би трябвало изобщо да не е въпрос, който да вълнува обществеността. Ние трябва да се вълнуваме от това кого ще пратим в парламента, каква политика ще провеждат новоизбраните народни представители, ще се справят ли с кризите, които ни връхлитат, а не с това как ще се обработват изборните резултати. В крайна сметка във всяка секция, във всяка районна комисия и в Централната избирателна комисия има представители на всички политически сили."

Цоня СЪБЧЕВА