Присъдата по делото за смъртта на Милен Цветков ще повлияе като генерална превенция върху поведението на шофьорите. Това коментира пред NOVA Менко Менков - адвокат на семейството на журналиста. Припомняме, че Върховният касационен съд постанови 9 години затвор за обвиняемия за катастрофата Кристиан Николов.

"Всеки от шофьорите трябва да се замисли да управлява ли превозно средство след употреба на наркотици, или не. Защото, ако управлява, е възможно да му бъде повдигнато обвинение за умишлено деяние и съответно наказанието е значително по-голямо. В единия случай е от 5-15 години лишаване от свобода, а в другия - от 10 до 20 г. или доживотен затвор", поясни защитникът.

Менков обясни, че още преди 4 години е отправено искане към Народното събрание двете обстоятелства за управление на МПС "след употребата на" и "под въздействието на" наркотици да бъдат разграничени.

Адвокатът заяви, че по време на процеса не е станало ясно защо Николов не е натиснал спирачката преди сблъсъка. "Неговата защитна теза е, че неосъзнато е употребил наркотични вещества. Твърдеше, че е пил някакви чайчета, отвари и че е ползвал успокоителни мазила. Това беше напълно опровергано. Доказано е, че е употребил три вида наркотици преди катастрофата", добави Менков.

"Той е допускал настъпването на престъпния резултат и се е съгласявал, примирявал се е с него", категоричен е защитникът. За развитието на присъдата адвокатът подчерта:

"В случая трябва да сме удовлетворени и чувството ни за справедливост в този момент трябва да е достатъчно изпълнено заради този пробив за последните 33 години. ВКС заслужава адмирации, че постанови решението си при форма на вината "евентуален умисъл".