Допълнителните мерки за контрол на жилищното кредитиране на БНБ няма да променят политиките на търговските банки по отпускането на заеми, но е възможно да се окажат предупреждение за по-високи лихви, ако кредитирането продължава да расте.

Това коментира за БНР Десислава Николова от финансовия портал "Моите пари". 

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

 

Според оценките на анализаторите няма да се свие и имотният пазар в следствие от затягането на контрола върху кредитите. Ефектът ще се ограничи до отсяването на неплатежоспособните клиенти, смятат брокери.

Условията на централната банка могат да се смятат като сигнал за затягане на кредитирането в друга ситуация, включително и с по-високи лихви, каза Николова:

"Основният механизъм, по който това може да стане, е чрез минимални задължителни резерви". 

Възпиращо условие за получателите на кредити може да бъде и намаляването на максималния срок на погасяване на заемите, който в момента е 30 години, мярка, която БНБ обяви вчера, коментира Десислава Николова: 

"Ако БНБ реши да намали този срок, това на практика ще повиши размера на месечните вноски". 

Според финансистите мерките няма да се отразят на имотния пазар, защото купувачите се чувстват сигурни и платежоспособни. Поради тази причина ефектът върху имотния пазар може да бъде дори благоприятен, смята Димитър Христов, мениджър на голяма брокерска компания:

"Очаквам хората да не влизат в бързи сделки на всяка цена, защото "ще изпуснат влака", напротив - ще забавят темповете на взимане на решения".