Все още няма възможност домакинствата, които имат собствена фотоволтаична централа да продават тока, който им е в излишък. Ние от Българската фотоволтаична асоциация настояваме именно да се направи такава промяна в закона, която да позволи домакинствата, които имат фотоволтаични централи за собствено потребление, да могат и да отдават към мрежата. Тази енергия, която не е потребена, да им се заплаща от мрежовото дружество по съответната цена, на която им се доставя енергията, и да има допълнителен пряк ефект върху намаляване на разходите за електрическа енергия на годишна база. Това каза за Агенция "Фокус" председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова.

По думите ѝ в Плана за възстановяване и устойчивост е предвидена такава реформа, наречена, промяна в законодателството – това е всъщност тази регулация, която работи в цяла Европа, и дава възможност на определен период от време, дали на три месеца или на шест месеца, да се нетира.

Вижда се произведената електрическа енергия от фотоволтаичната централа, вижда се потребената от домакинството електрическа енергия и ако е произведена повече, отколкото е потребена, съответното дружество заплаща на домакинството разликата. И обратното, ако в определен период домакинството е потребявало повече, отколкото фотоволтаичната централа е произвела, то естествено си доплаща разликата. И това е много голям, чисто пазарен стимул всяко едно домакинство да стане участник и на пазара на електрическа енергия", каза още Русинова.