Не съм освободена заради политическо заиграване. Има просто една случайност с поканата на г-н Габровски. Това се крие в решение на бившето ръководство на МВнР по времето на кабинета на Кирил Петков. Процедурата предвижда поискване на агреман за следващите посланици. Още през септември сме го поискали. Това не представа добре страната ни. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" доскорошният посланик на България в Черна гора Меглена Плугчиева.

По думите ѝ за съжаление в нашата страна някои кадри не винаги биват оценени.

"Това не е добра практика за България, защото другите страни успяват да запазят кадърните си кадри. В Черна гора не се дават медали на всички посланици, които напускат държавата. Това показва добрите отношения между двете страни", допълни Плугчиева.

Тя посочи, че служителите и дипломатите на МВнР протестират вече месец, защото външната политика е лицето на България пред света.

"Тревожно е дипломатическата служба да има зад гърба си над 140 години, през които е дала много на България. Има недостиг на млади кадри. Натоварването е огромно, а изискванията са високи", каза още Миглена Плугчиева.

Цоня СЪБЧЕВА