"Ислямизацията на Европа е факт. Миграционната политика на ЕС е една от най-чувствителните и с много разногласия вътре в страните членки. Най-засегнати са страни като нас, които са на външната граница на ЕС. Редно е да се запитаме какво се случва в Афганистан, след като САЩ и ЕС го напуснаха". Това е позицията Меглена Плугчиева - политик и дипломат по повод миграционния натиск върху страната ни и поведението на Европа.

"Случаят отпреди два дни край Локорско е поредното доказателство, че основната група мигранти, която идва в страните от ЕС, е от Афганистан. Редно е да се запитаме какво се случва в Афганистан, след като САЩ и ЕС го напуснаха. Там няма стабилизация и е факт, че тези хора наистина търсят убежище. Същевременно поток тече и от Северна Африка", каза Плугчиева. 

"Това означава, че единият голям въпрос е стабилизация и помощ за тези страни. Другият въпрос е регулация на миграционната политика в ЕС и различията, които там съществуват, към това се добавя и войната в Украйна", допълни тя за обществената телевизия.

Според нея ислямизацията на Европа е факт, а след посещението на австрийския министър-председател у нас и лобирането му за допълнително финансиране за България заради мигрантския натиск, такова не е пристигнало.