Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) изпълни първична мисия – транспортиране на пациент от мястото на инцидента до хеликоптерна площадка на лечебно заведение. Това съобщават от ЦСМПВ. Предходните две успешни мисии бяха т.нар. hospital to hospital – от лечебно заведение до лечебно заведение, наречено още "вторична мисия“.

Сигналът е получен в Координационната централа на ЦСМПВ в 12,19 ч. По същото време екипът на д-р Динко Щилиянов и медицинска сестра Нина Минкова извършват тренировъчна мисия на тунел "Железница“. За тези полети медиците тръгват напълно оборудвани. Това позволява хеликоптерът да бъде директно пренасочен към района на Ихтиман, където се е случил инцидентът. Екипът пристига на мястото в 12,34 ч.

Пациентът е 37-годишен немски гражданин, пострадал при скок с парашут. Той е в тежко състояние. Транспортиран е по въздух до площадката на УМБАЛ "Света Екатерина“, където в 13,05 ч. е поет от реанимационен екип на ЦСМП – София и откаран с линейка до УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“.