Днес, 27.04.2024 г., във Военномедицинска академия (ВМА) се проведе курс "Първа помощ", в който участваха представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders", информираха от лечебното заведение.

Съвместната инициатива стартира през 2017 г. доц. Недялко Григоров със своя екип от Спешното звено на болницата демонстрираха нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ.

Според тях, ключовите моменти при инцидент на пътя са осигуряване на безопасност, оценка на състоянието на пострадалия и оказване на помощ.

Представителите на “Sofia Riders" признават, че много често стават свидетели пътно-траспортни произшествия.

Статистиката сочи, че 57% от жертвите загиват в първите няколко минути на катастрофата, 22% - по време на транспортирането до болнично заведение или в същия ден, а 21% загиват в следващите 30 дни от катастрофата.

Разумната скорост спасява животи. Най-важното е да не се паникьосвате. Поемете дълбоко въздух, огледайте се дали има газ, пожар, в резлутат на инцидента, обезопасете средата. След това проверете пострадалия – дали диша, говори, има ли кръвотечение някъде, има ли пулс. И тогава се обадете на телефон 112, съветват медиците.