Шест политически формации влизат в 49-тото Народно събрание, според социологическото проучване на Агенция "Медиана". То е проведено в периода – 19 - 24 февруари 2023 г. с 973 човека чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е реализирано със собствени средства.

Ако изборите са днес, най-много избиратели - 24.6% биха гласували за ГЕРБ, която води с около 2% пред коалицията "Продължаваме Промяната – Демократична България“ - 22.7%, показват данните от проучването.

"Възраждане“ се явява като трета политическа сила с 12.5% към момента на изследването. ДПС остават на четвърто място с 11.3%, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина, според "Медиана“.

Засега БСП са петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 8.9%.

Към момента още три партии имат сериозни шансове да преминат 4%-ната бариера и да влязат в Парламента – "Български възход“ (4.5%), новата лява формация "Левицата“ (3.5 %) и "Има такъв народ“ (3.1%).

От "Медиана“ изследват и нагласите на обществото за приемането на еврото. 59% от участвалите в проучването смятат, че "не е добре“ да заменим лева с евро от 2024 г., 17% смятат обратното ("добре е“) и 24% не могат да преценят.