"Шефът на Булгаргаз Людмил Йоцов, назначен от четворната коалиция и Продължаваме промяната, се появи в КЕВР, дегизиран и с поведение на пират - с черна маска и черни ръкавици. Посредниците, които е пуснал в газовия сектор, са взели на абордаж дружеството. Пускането на пиратите – посредници, доведе до оскъпяване на природния газ с 60% през август и между 100 и 200 милиона лева ежемесечно по-скъпо синьо гориво, което се плаща от българските граждани и бизнес.“ Това каза лидерът на "Изправи се България“ Мая Манолова в предаването "Лице в лице“ по bTV.

Служебното правителство да помогне на народа да се запаси с дърва

По думите ѝ, цената от 298 лв. за един мегаватчас е една и от основните причини за ужасяващата инфлация у нас, както и за скокът на цените на всички останали енергоносители по веригата. Тя добави, че и цената на дървата не прави изключение от скока. "В момента един кубик дърва се продава към 200 лева. Апелът ни от "Изправи се България“ към служебното правителство и ресорните министри е да бъдат взети незабавни мерки за оздравяване на сектор Енергетика. Призоваваме служебното правителство да направи така, така че да се даде възможност първо на населението да се запаси с дърва за огрев за зимния период от добитата дървесина в страната, а после да я купуват предприятията, които я потребяват в производството си. Нека се лишат за кратко от своите свръхпечалби".

800-те милиона за Булгаргаз ще бъдат плячкосани

"Не е нормално да се налеят 800 милиона лева в Булгаргаз – дружеството, което пусна посредници по веригата и ощети българския народ. Тези пари ще бъдат използвани да се заметат следите от ужасните кражби в газовия сектор“, категорична беше Мая Манолова и добави, че 800-те милиона ще бъдат плячкосани. По думите ѝ е радостно, че за първи път е обявен публичен търг за доставка на природен газ, но внимателният прочит на ситуацията показва, че ръководството на Булгаргаз, назначено от Продължаваме промяната, се кани да върне същите посредници, които са ни продали руски газ с 30% оскъпяване през посредници. Тя изрази възмущение, че само за месец май сме платили със 110 милиона лева в повече за газ. Според нея, заради неспазване на договора ни с Газпром, страната ни ще плати неустойка между 1 и 1,5 милиарда лева. Тя беше категорична, че правителството трябва да освободи цялото ръководство на Булгаргаз.

Цените на бензина и дизела са спекулативно с 1 лев по-високи

Манолова информира още, че сега и бензинът и дизелът са с по-висока цена от 1 лев от тази на която трябва да се продава. Тя припомни, че днес активисти от "Изправи се България“ са били пред офиси на Лукойл Нефтохим – Бургас, за да издирят човека, който държи златната акция на България в рафинерията. "Не го открихме. Строго пазена тайна е къде се намира. Този човек има изключителните правомощия в рафинерията, дадени му от златната акция на държавата, а той не се е отчел за 3 години с какво как е защитил българския интерес“.

Ще се явим самостоятелно на вота

Попитана с кого ще се коалира за изборите, Мая Манолова отговори: "Ние от "Изправи се България“ ще се явим самостоятелно на вота. На хората им омръзнаха коалиции на уреждачи, на безпринципни съюзи, които се правят за пари и власт. Има нужда от истинска социална партия и социална алтернатива, която не само да разобличи монополистите и олигарсите, които натрупаха милиарди в кризата, но и да спре грабежа, както и да подкрепи българския народ“.