Виновник за повишаване на цената на водата без да бъдат намалени загубите е водната реформа, която беше започната през 2015 г. Целените показатели, например течовете да бъдат намалени на 49% така и не се случиха, нито проблемите с безводието и негодната за пиене вода. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ Мая Манолова – лидер на гражданската платформа "Изправи се България". "Дошло е време за анализ и преосмисляне на "водната реформа“, която не донесе нищо добро на българските граждани. И се появи една нова армия от водно бедни хора, които не могат да си плащат сметките за вода“.

Новият Закон за ВиК не решава нито един от съществуващите проблеми, категорична е Манолова.  "Добросъвестните платци ще продължат да плащат сметките на своите недобросъвестни съседи. За да бъдат напълнени касичиките на ВиК дружествата се появява една нова компонента, която е наречена такса "достъп“. И независимо от това дали ползват вода, те ще плащат за вода. Това е една такса, която абсолютно прилича на такса "сградна инсталация“, при която хората, които въпреки че са се отказали от парно, плащат заради тази "сградна инсталация“. Така че домакинствата ще имат нови непредвидени разходи“.

Сезирахме прокуратурата, която е единственият орган, който може да атакува тези решения, обясни Манолова. "Трябва да се даде възможност на всички, които потребяват вода, да могат да атакуват тези решения, за да имат хората някаква защита. Т.е. необходим е нов закон, но такъв, който да е в полза на хората“.

Цоня СЪБЧЕВА