"Изумена съм, защото служебният министър на енергетиката Росен Христов се плаши от Мая Манолова. Той трябва да се плаши от българските граждани, които са гневни заради това, че купуват бензин и дизел по-скъпо с лев. Тази цена е абсолютно спекулативна. Лев отгоре в цената на горивата означава по-скъп транспорт, храни, хляб, плодове и зеленчуци и пр. Един от факторите за сериозната инфлация, която е вече над 17%, е цената на бензина и дизела.“ Това заяви лидерът на "Изправи се България“ Мая Манолова в ефира на "Бг он еър“ в предаването "Опорни хора“.

По думите ѝ, на пръв поглед изглежда, че компанията Лукойл Нефтохим – Бургас, държаща рафинерията, която преработва руския евтин петрол, е частна и че може да продава, на каквито си цени иска на бензиностанциите. "Всъщност, държавата си е оставила златната акция, с която се явява съакционер в рафинерията. Следователно е и съучастник във формирането на цената на бензина и дизела. Златната акция дава право на държавата да свиква общо събрание на дружеството, да определя дневния му ред и да блокира решения. Затова в петък бяхме пред Министерството на енергетиката, за да питаме министъра, къде се помещава държателя на златната акция и няма ли да даде отчет за петгодишната си работа в рафинерията.

Държателят е назначен от Бойко Борисов в третия му мандат, не е сменен от Кирил Петков и Асен Василев. Имал е политически чадър и не е давал обяснение какво е правил в дружеството и как е защитил публичния интерес. Искахме да обърнем внимание на служебния министър на енергетиката, че от него се очаква да предприеме действие“, поясни Манолова.

Помолена да коментира дали продължават заплахите към нея да не разкрива далаверите с оскъпяването на газа през посредници, след като Булгаргаз е с нов шеф, Манолова каза:

"Очевидно сме засегнали интереси, но само за май са наддадени 110 милиона лева от Булгаргаз за газ и те са отишли в посредниците, но сме ги платили всички ние. И друг път съм била заплашвана“, обясни тя и добави:

"Притеснителното е, че цената на която Булгаргаз купува синьото гориво до онзи ден е по-висока не само от тази на Газпром, но и от цената на газовата борса в България, от цената на хъб Балкан с около 50 – 60 лева на мегаватчас. За шест месеца това прави близо 300 милиона лева отгоре“, каза председателят на "Изправи се България“.

Мая Манолова изрази надежда, новият шеф на Булгаргаз Деница Златева да извади наяве цялата истина за газовите сделки, защото хората имат право да я знаят.