Днес лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова беше в Шумен, където по едно от делата срещу ограбващото преизчисление на пенсиите защитаваше Наташа Адамова, която заедно със съпруга си Жечко Жечев са се обърнали към гражданската платформа Изправи се.БГ за завеждане на дела за пенсиите им. Наташа Адамова има 39 годишен трудов стаж и е дългогодишен учител, и пенсията ѝ е ощетена със 72 лв. месечно заради невключването в пенсията ѝ на увеличенията от 2017, 2018 и 2019 г.

Тя е трябвало да бъде увеличена с 12,5%. По повод на делото г-жа Манолова обясни: Беше доказано по делото от изчисления на вещо лице, че увеличенията на пенсиите от 2017, 2018 и 2019 г. не са отчетени в преизчислението, което влезе в сила от 1 януари. Отговор на въпроса защо са изключени тези 3 години, не получихме. За 39 години трудов стаж пенсия от 550 лв. е обидно, а когато и МТСП и НОИ прилагат разпоредбите така, че да ощетят възрастните хора, е безобразие. Бях депутат в 46-ото Народно събрание, което прие това преизчисление на пенсиите и твърдя, че законодателят не е имал предвид отнемането от пенсионерите на увеличенията от 3 календарни години.

От гражданската платформа са завели около 150 такива дела на пенсионери в цялата страна.

Мая Манолова предупреди, че сега предлаганата актуализация на пенсиите е всъщност с под 10%. Причината за това е, че другите 60 лв. досега така или иначе са били включени в размера на пенсиите. Според Манолова при инфлация от 15,6% и при ръст на основните стоки за бита и хранителните продукти от близо 40% това е некоректно и несправедливо отношение от страна на правителството и на парламента към възрастните хора.

Лидерът на Изправи се.БГ представи и случай с Диан от Шумен, чието решение от НЕЛК е от август 2021 г. и оттогава не може да се събере състав на ТЕЛК в Шумен, който да определи процента неработоспособност, за да може да получава инвалидна пенсия. Вече трети месец е без пенсия и без здравни осигуровки.

Областният координатор на гражданската платформа Росица Павлова добави, че 2000 души в Шумен чакат да се събере Териториална експертна лекарска комисия, която да реши проблемите на тези хора.

"Те живеят на въздух без никакви месечни доходи и чакат подкрепа от роднини и от приятели, и живеят без ток и без вода, защото нямат средства да ги платят.“ добави Павлова.

Мая Манолова каза, че са получили множество сигнали от граждани за корупция в конезавода "Кабиюк“ в Шуменско. Припомняме, че Изправи се.БГ подадоха жалба в края на миналата година за Кабиюк, че безразборно се изсичат гори и се режат машини на скрап, на която до момента така и не получиха отговор за извършена проверка. Манолова продължи, че гражданската платформа са получили сигнал, че в Кабиюк има кражба на гориво, че се засяват и декларират площи по-големи от тези, които се обработват, че досегашните кадри на ГЕРБ и на ДПС просто са заменени с кадри на партията на Нинова.

"Имаме и сигнали за конфликт на интереси - председателят на борда на Североизточното горско предприятие и че шефовете в Кабиюк са активисти на една от управляващите партии.“

Манолова попита защо след като се смениха няколко ръководства на ловно стопанство "Паламара“ през последната година няма приключени одити за дейността на първото ръководство, което беше превърнало Паламара в увеселително и развлекателно място на бившия премиер Борисов, защо одитите не са приключени и не са публично оповестени.

След посещението в Шумен Манолова и активисти на ИБГ опитаха да влязат в ловно стопанство Паламара и установиха, че то продължава да бъде затворено за граждани. Това е пореден опит на хора от гражданската платформа в продължение на 2 години да влязат в ловното стопанство, което въпреки сигналите, разгледани и в комисията по ревизия в Народното събрание, и в пленарна зала, продължава да се управлява по същия начин.