Народният представител на левицата от Добрич Мая Димитрова и председателят на Комисията по култура и медии Иван Ченчев застанаха зад каузата историята на Добруджа да бъде съхранена и работата на Добруджанския научен институт да бъде подпомогната, съобщиха от пресцентъра на БСП.

На среща, инициирана от Мая Димитрова в Народното събрание, в която участие взеха депутати от различни политически сили, председателят на Добруджанският научен институт Борис Спасов подчерта необходимостта от това Добруджанският научен институт да бъде финансиран по подобие на Тракийския и Македонския.

Иван Ченчев и Мая Димитрова бяха категорични, че макар и да касае един регион, Добруджа и нейната история са национално богатство и трябва да се застане в подкрепа на това национално богатство.

Проблемът, по думите им е, че служебното правителство е отказало да внесе нов бюджет, а е удължила стария, което не позволява да се търси финансиране за сериозната научна работа на Добруджанския институт.

Институтът е създаден през 1932 г. Негов пръв председател е проф. Михаил Арнаудов, в него работят изтъкнати учени и писатели, сред които Дора Габе, Антон Страшимиров, Йордан Йовков.

По време на срещата се реши в краткосрочен план да се търси възможност през Министерството на културата да се финансира издаването на 5-я том на историята на Добруджа. Дългосрочна цел остава трайно решение за държавно подпомагане на Добруджанския научен институт.