Проектът "Млади разбивачи на градски митове“ подбужда учениците да погледнат с любопитство към родното си място и да разбият митовете за него. Те избраха темите, по които работиха. Това каза Мая Цанева – председател на Сдружение "Безопасни детски площадки“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Проектът има международно финансиране от Коалиция за медийна грамотност. "Основната идея на проекта беше да развие идеята за медийна грамотност. Но тъй като медийната грамотност вече придобива доста ежедневно значение, говорим за градско образование. Като граждани, независимо от възрастта си, трябва да познаваме града си или родното си място, за да го обикнем, да развием отношение към него и да бъдем неговите строители, хората, които стоят зад неговото развитие. Затова се обърнахме към младежи, които не са включени активно в граденето на градски и местни политики“, поясни Мая Цанева.

В проекта участват ученици от 6. до 12. клас от софийски училища от район "Люлин“, Сливница, Бистрица и от Благоевградска област. "В проекта се включиха активни млади хора, които са любопитни към света около тях благодарение на техните учители и родители. Думата "митове“ всъщност много пробужда любопитството и разговори за това какво те знаят и какво искат да знаят за света около тях“, обясни Цанева.

Концепцията на проекта е учениците сами да предложат тема, която ги вълнува, след това да я разработят и да създадат кратки видеа. На част от учениците се налага да навлязат много дълбоко в историите. "Учениците от Бистрица например търсиха книга, която се оказа, че я има само в дълбок архив в Националната библиотека. Младежите, които работеха в Сливница, стигнаха до бивш кмет. Децата, които разбиват мита за имиджа на квартал "Люлин“, влязоха в интервюта с хора за неща, които през повечето време не взимаме на сериозно, а те са част от историята на квартала и на града ни като цяло. Учениците от Благоевград работиха по актуални теми като мобилността в града и регулирането на светофарите, речното дъно на река Места. Всичко това изисква влизане в детайла. Това много обогатява като усещане и въвличане в нещата“, смята Мая Цанева.

Премиерата на създадените от учениците видеа ще бъде днес в читалище "Тротоара“ в София. На 26 юни те ще бъдат представени в Благоевград, а на 28 юни младежите от благоевградския екип ще се срещнат с общински съветници и с кмета на общината и ще им представят видеата. След това те ще де бъдат качени в YouTube и в социалните мрежи на партньорските организации и ще бъдат разпространявани по събития. "Идеята е да бъдат използвани като ресурси и за учителите, които решават да работят по тази тема“, допълни Цанева.

"Млади разбивачи на градски митове“ е репетиция за проекта "Млади местни журналисти“, който стартира този месец. "По него ще обучим ученици от шест български града, за да пишат местни градски новини. Те ще бъдат обучавани отново в рамките на три месеца и след това ще получат възможност да направят стаж в градски медии и да създадат свои материали. Вече имаме интерес от тези медии да си ги вземат като стажанти, които да им влязат в екипа“, обясни Мая Цанова.

"Искам да призова всички местни власти и национални институции да престанат да мислят за младите хора като за обект на своите политики, а да ги превърнат в свои съучастници“, допълни тя.