Детските лагери учат децата на емпатия, на свързване с другия, което е много важно, особено в съвремието ни, на фона на всичко, което се случва около нас. Това каза актрисата Мая Бежанска в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“. Тя е част от сдружение "Социални системи Юндола“ и девета поредна година организира лагери за деца.

Тя разказа, че преди това дълго време е била част от Лятна театрална академия за деца в неравностойно положение, която се организира в Широка лъка от режисьора и преподавател Елена Панайотова. "Аз винаги съм стояла близко до този проблем. Открих я, самопоканих се, тя каза "Идвай“ и години наред бях част от този екип и общувах с тези деца. Със затварянето на тези домове организацията стана трудна и творческите дейности в Широка лъка приключиха. Аз имам една прекрасна вила в местността Юндола на предела между Пирин, Рила и Родопите – едно фантастично място, защото там природата е много смесена. И си казах: това място трябва да го споделя с деца. Започнах с деца на приятели, завъртя се от уста на уста. Събрахме се с Роси Гущерова-Казакова и Робърт Мелев, който е учител по айкидо и духовни практики, и вече девета година сме заедно там, в планината“, разказа Мая Бежанска.

Лагерите се провеждат през юли и август, когато времето позволява дълги преходи. "Движението е най-важното нещо – за духа, за мозъка, за тялото, за енергията“, смята актрисата.

Лагерите са едноседмични и тематични, като през двата месеца се организират четири смени. На тях децата се срещат с хора на изкуството – писатели, художници, режисьори, музиканти, хора от сферата на науката – астрономи, биолози. "Берем билки, опознаваме света около нас, свързваме се с него. Идеята беше те да създадат една среда на приятелство, на емпатия, на грижа към природата, към себе си и към другия. Това най-лесно се прави през изкуството. На лагерите децата създават огромни приятелства. Най-хубавото е, че те си създават една група в интернет пространството и споделят тези преживявания още дълго време след това“, разказа Мая Бежанска.

Децата от лагерите се срещат с деца от селата и от Дома за социални грижи във Велинград. "Този лагер има и социален елемент – да видим другите, различните, да ги приемем в душата и сърцето си, да разберем, че това са едни хора като нас, просто имат една малко по-различна съдба. Това сливане на тези групи и социализиране на всички деца от различни социални прослойки е изключително и има прекрасен ефект“, каза актрисата.

Тя призна, че също научава много от общуването си с децата. "От тях научавам много повече за тази връзка и чистота на общуване, защото там няма его. То е много крехко, още не е оформено. Когато те споделят нещо със себе си, те не се нараняват, не се обиждат и това е много чисто общуване“, сподели Мая Бежанска.

Децата пък се чувстват свободни да бъдат себе си. "Там няма очаквания. Те споделят кое не им е харесало, какви трябва да бъдем. Учим се един друг“, допълни актрисата.

И посъветва родителите да се вслушат в чувствата на децата си. "Оставете емоцията да води децата. Не се стремете детето непрекъснато да учи и да придобива знания. Оставете му свободата, защото в свободното общуване човек натрупва много повече неща.“