close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Институции
Политика
Криминални
Икономика
Здравеопазване
Общество
Други
Трафик
Математикът Николай Витанов: Добрите новини за Covid-19 все още са налице
21:21 / 24.09.2022
403
©
Математикът Николай Витанов публикува традиционния си анализ на Covid-19 обстановката в страната:

Кратка информация за пандемията за 24 септември 2022 г.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Днес е събота и по традиция: информация само за пандемията. За войната – в понеделник.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини все още са налице. Стойностите на индексите са около минималните си нива, след което се очаква да започне повишение. Хомеостазисът държи.

Процесът на засилена непредпазливост продължава. Прогнозата е, че този процес няма да наруши хомеостазиса на системата до края на септември, до изборите и седмица до 10-на дни след това. Гледайте сега, дали прогнозата ще се изпълнява или не.

Що се отнася до текущото състояние – спряхме да вървим надолу. Иде есенно – зимната вълна. Сега сме в предверието и. Очаква се заболеваемостта полека да тръгне нагоре.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 72. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 75 дни. До изборите и след това. Други очаквания – продължаване на прогнозата за стабилност на сценарий Празни болници за повече от 75 дни. Но нека да направи 75 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 100.95 на 100 000. Започна зиг-заг движение – расте, спада, расте, спада. Това е предверието преди началото на бавния стадий на повишение, с който ще започне есенно – зимната вълна. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано. Знаете и за прогнозата, че хомеостазисът ще поддаде и ще бъде заменен с друг хомеостазизи – системата ще започне да функционира в режим на повишаване на заболеваемостта. И това няма да продължи само 1 месец. Ясно ви е вече, кой ще скапе текущия благоприятен хоместостазис, ще ни навлече неблагоприятен такъв и ще се ослушва да изкара друг виновен.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 176 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.93. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Знаете – оттук нататък ще има разширявания и свивания. На това в науката му казваме зиг-заг нестабилност. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо.

Днес – базово репродуктивно число над 1 – Ганьо – ефективен

За тази седмица

дни с число под 1.00 : 4

дни с число над 1.00 : 2

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Та като дойде вълната и Ганьо почне да търси кой да му е виновен, вие му понапомнете как ефективността му бавно е почнала да расте още от началото на септември.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.18

София-град - 0.20

Пловдив - 0.16

Бургас - 0.17

Варна - 0.13

По южните граници

Благоевград - 0.14

Кърджали – 0.14

Смолян - 0.19

Хасково - 0.23

Ямбол – 0.18

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс замръзнаха. Не щат да падат повече. Това означава, че клъстерното разпространение спира да се свива. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е около 5.5 пъти под критичната стойност. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да отслабва, но още е на ниско ниво.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 176 дни. Прогнозата беше – ще издържи 180 дни. Гледаме. Дали обаче някой се съмнява, че тази прогноза ше се сбъдне? Е, има още 4 дни. Аз ще почакам.

За сведение - индексите в още няколко области

Монтана - 0.24

Пазарджик - 0.21

Перник - 0.19

Плевен - 0.17

Разград - 0.09

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде. Отдавна знаете прогнозата ми, че изборите ще протекат спокойно и няма да има проблеми с Ковида. Ето ви го – гледайте, дали се изпълнява или не. Друго си е да знаеш месеци отнапред, че няма да има проблеми. И се подготвяш по-спокойно и пари спестяваш и народът знае, че ще може да си гласува спокойно.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 28

Заетост за дестабилизация на "Празни болници“ : 500

под 6% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 485

Заетост за дестабилизация на "Празни болници“ :5000

Падна под 10%. Доста е ниско

Прогнозата за септември я знаете. Сценарий Празни болници ще е стабилен и през септември. Навреме наложените мерки прегазиха вълницата и вкараха системата в хомеостазис с ниска заболеваемост. Мерките се махнаха, но хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това.

Ето сега – прогнозата ви е направена страшно отдавна. Гледайте, дали ще се изпълни.

4. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка.

Тази идилия обаче ще продължи докъм средата на октомври. След това се очаква смъртността да започне да се увеличава и броят починали на ден да стане двуцифрено число. Но дотогава има още време.

5. Заключение от проверката - и днес, 176 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий "Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Индексите обаче спряха да падат. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят. И другата прогноза я знаете – Ганьо работи. Не може да има нещо, което да го пази и да му облекчава живота. Трябва да се разруши. И веднага трябва да се намери друг да му е виновен. Ето, гледайте дали ще става така.

7. Днес – хайде без карта. Няма изменения по картите, както знаете всичко е застинало около текущите стойности или се движи на зиг-заг около тях. Това е нестабилно, преходно състояние към състояние с повишаване на заболеваемостта. Но дотам все още има някое време, почивайте си, а ти Ганьо – работи да скапеш хомеостазиса. Заложил съм на тебе, че ще го направиш, не ме дъни.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
SoundcloudОще по темата: общо новини по темата: 137
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световно първенство по футбол 2022 година
Международна конференция "Да спрем езика на омразата"
Промени в Изборния кодекс
Коледно-новогодишни празници 2022/2023
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Виж още

Анкета
Ще успеят ли партиите да съставят правителство?
Не
Да
Не мога да преценя
Все ми е тая

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.