Нови изисквания за ресторантите. ПОС терминал устройствата за разплащане вече са задължителни за всички заведения с категория 2 и повече звезди. Промяната в Закона за туризма е влязла в сила още от началото на март, а от Комисията за защита на потребителите вече извършват проверки на обектите.

Георги Мицов е в ресторантьорския бранш от 35 години. Капацитетът на заведението му е 120 места и разполага с 2 ПОС терминала. Смята, че картовите плащания ще изсветлят бизнеса, предаде БНТ.

"Липсата на подобна възможност говори за някакви други намерения на оператора на това място. Да речем би желал да скрие оборота, да увеличи броя на клиентите си, да ограничи броя на операциите. Не е разумно в 21 век да лишаваме гостите си от тази възможност", коментира Мицов.

"Туристически град сме. Туристите основно на 100% плащат с карти. За нашите хора - българските граждани и те по същия начин си получават парите в картите и за всеки е удобно", каза Валентин, собственик на ресторант в Бургас.

На същото мнение са и клиентите.

"Не винаги нося пари в брой в мен. С карта е по-лесно", споделя Роман.

Разплащанията в брой и с карта са 50 на 50, отчитат ресторантьорите.

"В едно средно по стандарт заведение това е разход от порядъка на 250 - 300 лв. Ти може да вдигнеш всяко едно ястие с 2 стотинки, но да дадеш възможност на клиента да плати както си желае", посочи Георги Мицов.

Клиентите все по-често предпочитат с карта да се плаща и допълнителното възнаграждение за сервитьорите.

"Създава малко неудобство, защото те плащат цялата сума плюс бакшиша. Ние трябва да разделяме и т.н. Практиката е плаща се сметката с карта и това, което е за сервитьора - в брой".

От Комисията за защита на потребителите вече проверяват за наличието на устройства за плащане в ресторанти с над 2 звезди.

"Имаме изменение по Закона за туризма и са извършени над 200 проверки на територията на Бургас и Бургаска област, касаещи заведения за хранене и развлечения. Някои ресторантьори бяха наясно, други бяха предварително информирани. Налагат се административни санкции за тези нарушения", каза Кристина Касабова, главен експерт в КЗП-Бургас.

Глобата е от 500 до 2000 лева за юридически лица. Задължително е и поставянето на стикер на видно място в обекта за наличието на ПОС терминал.

Съгласно Закона за туризма работното време на заведенията освен на български, трябва да бъде написано и на английски език. За неспазването на това изискване също има глоби.