През миналата седмица НАП, МВР и прокуратурата проведоха съвместно разследване в 6 града: София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Това каза на брифинг относно разкрита схема за финансови и данъчни престъпления зам.-главният прокурор Мария Павлова, предаде репортер на "Фокус".

На срещата присъстваха още ръководството на Софийска градска прокуратура, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Разкрита е организирана престъпна група за данъчни престъпления. От ГДБОП са установили престъпната схема. При внос на луксозни автомобили не се е заплащало ДДС. Създавали са се специални дружества, които да не внасят дължимия данък. Нерегламентираният оборот е бил около 30 млн. лева, върху който е трябвало да се плати ДДС, но това не е сторено. В рамките на последната година държавният бюджет е ощетен с 6 милиона лева.

Схемата е действала така: От държава член на Европейския съюз се купуват  луксозни автомобили и се внасят у нас. Покупката ставала от напълно легално лизингово дружество, след което се случвали няколко препродажби. Следват т.нар. "кухи фирми", управителите на които са социално слаби. Накрая на престъплението стои напълно легално лизингово дружество, но нито една от тези фирми не е плащала дължимия по закон ДДС.

Крайният потребител има възможност да разбере дали лизинговата компания за коли, на която е заплатил ДДС, ще внесе данъка, допълниха разследващите. Съмнителни са случаите, когато клиентите са карани да превеждат средствата на друго дружество.

По време на акцията на органите на реда са претърсени множество адреси, като 14 от тях са на счетоводни кантори. Иззети са документи и електронни подписи. Проведени са множество процесуално-следствени действия.

В момента се провеждат разпитите. Схемата е била изключително мащабна и добре организирана.