Когато изпитваме стрес, той е провокиран от неочаквана или неприятна ситуация. Много е важно да идентифицираме какво провокира стреса. Това каза сертифицираният лайф коуч Мартин Иванов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Трябва да обърнем внимание върху това кои са нещата, които провокират стрес, и да работим върху себе си. "Когато станем по-осъзнати, можем да видим, че това са изградени модели, които имаме в съзнанието си, и осъзнато да започнем да ги пречупваме, да ги спираме, за да може постепенно да променим това нещо“, заяви Иванов.

Един от факторите, които провокират стрес, е, когато не сме отворени за промени.

Стресът може да има и положителен ефект, отбеляза той. "Когато практикуваме по-екстремен спорт например, тогава сме под напрежение, тялото е под стрес и това ни помага да се фокусираме повече, да може да сме в момента на 100%. Това помага на тялото да може да реагира във всякакви ситуации. Или когато работим по проект и крайният срок наближава, тогава също изпитваме стрес, който ни държи по-фокусирани и в работно състояние. Този стрес ни помага да организираме ресурсите, които имаме в себе си, за да завършим задачата, която имаме, или целта, която сме си поставили“, даде примери Мартин Иванов.

Балансът означава да можем да се чувстваме комфортно във всяка от двете крайности, обясни той.

Един от начините за излизане от състоянието на стрес е дълбокото дишане. Когато правим нещо, което обичаме, се откъсваме от ситуацията, предизвикала стрес, допълни Иванов.