Философията ни за живота определя как се чувстваме цялостно. Ако един човек има разбирането, че животът за него е страдание, той ще го гледа през тази призма. Ако човек гледа на живота като на приключение, ще види същата ситуация по съвсем различен начин. Това каза консултантът по личностно развитие Мартин Иванов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ по повод данните от тазгодишната световна класация за щастие, според който България се нарежда на 77-мо място от 156 страни. Показателите са свобода, корупция, продължителност на живота, щедрост, социална подкрепа и БВП. 

Човек се чувства добре в комфортната си зона, но за да се развива, той трябва да излиза от нея, отбеляза Иванов. "Важен е балансът. При всеки човек е различно. Има хора, за които е важно да са в зоната си на комфорт. Други са по-склонни да прекарват по-голяма част от времето си извън зоната на комфорт. Когато са подтикнати в такава обстановка, те са много по-продуктивни, ефективни и успяват да разгърнат потенциала си“, обясни консултантът по личностно развитие. 

Трудностите, с които се сблъскваме, невинаги са нещо лошо, защото крият много възможности за израстването ни като личност, подчерта той.  

"Лично аз вярвам, че това, което ми се случва, ми се случва, защото аз мога да се справя с него, имам потенциала в себе си. Важно е какви са вярванията, които имаме и изграждаме, защото те наистина диктуват голяма част от нашето ежедневие. Едни от най-трудните моменти понякога ни дават най-ясна посока в живота“, каза още Мартин Иванов.