На заседание на 24 март Сенатът на Илинойс прие с пълно мнозинство резолюция относно това месец март да бъде обявен за Месеца на българо-американското културно наследство.

В резолюцията се отбелязва 20-та годишнина от присъединяването на България в НАТО, 80-та от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, 120-та годишнина от установяването на българо-американските дипломатически отношения и 145-та годишнина от Освобождението на страната ни.

В резолюцията се се казва още, че България е ключов стратегически съюзник на САЩ. Двете страни имат силна връзка в областта на културата и традициите.

Припомня се, че първите български мигранти са пристигнали в Илинойс през втората половина на 19-ти век. Гранитиният град е мястото, където се е основала първата българска общност в САЩ.

В резолюцията се припомня, че България взима участие в Световното изложение "Пътят на Колумб“ от 1893 година. От тогава са и първите записани данни за дипломатическо присъствие на страната ни като независима държава. Алеко Константинов също описва в своя пътепис "До Чикаго и назад“ своето посещение на Световното изложение от 1893 година.

В резолюцията се припомня още, че хиляди българи от Македония са емигрирали в тази част на САЩ вследствие на нестабилната политическа обстановка на Балканите в началото на 20 век.

Отдава се уважение към цялостния принос на американските българи, които са построили църкви, училища, танцови школи, търговски центрове и други активности, с които е подпомогнато развитието на щата Илинойс.