Стара публикация на най-популярното лице на новата парламентарна партия "Величие" повдигна въпроса за връзките им с Москва. Николай Марков споделя във Фейсбук, че поддържа директен канал с Москва, по който подава информация за износ на оръжие към Украйна.

Това даде повод на БОЕЦ да сезира ДАНС за шпионаж в полза на Русия. От "Величие" отговориха на атаките, че постът е бил сарказъм и ирония.

Във Фейсбук пост Николай Марков пише, че всеки ден получава по разузнавателни канали десетки клипове за износ на всякакви оръжия за Украйна. Допълва, че препращал сигналите по засекретен канал директно в Москва, за сведение и разпореждане. Заради тези твърдения беше сигнализирана ДАНС.

"Попада в графата шпионство - именно издаване на държавна тайна или поставяне в услуга на чужда държава. Всички български граждани, включително и народните представители трябва да са наясно, че тези дейности са престъпление от най-висок характер", каза Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Според Йордан Божилов подобни твърдения имат друга цел.

"Това е нещо от порядъка на конспиративните тероии и приказки за наивници или пък част от предизборната борба. Най-малкото е несериозно човек да твърди в социалните мрежи, че извършва престъпления", коментира още Божилов.

Днес от партия "Величие" отрекоха да са шпиони.

"Обвиненията за това текат от три месеца. Ходих в ДАНС, дал съм каквото трябва, колегите, доколкото знам, работят и са работили. Ако е установено такова нещо, би трябвало да се вземат някакви мерки. Ако не са взели, значи са установили, че няма подобни неща, но аз нямам притеснение", каза Николай Марков.

Междувременно съоснователят на партията Ивелин Михайлов коментира проверката на НАП в Историческия парк.

"Такива проверки има от 2015 г. поради различни причини и, да кажем, сблъсък на различни интереси".

Със своите 13 мандата партия "Величие" за първи път ще бъде представена в Народното събрание, припомня БНТ.