Възможността да мога да работя с гъвкаво работно време и от всяка точка по света. Дигиталният маркетинг ми позволява това и то беше една от основните причини да започна да се занимавам с това. Това каза за предаването “Животът на фокус" по Радио “Фокус" Ива Атанасова, маркетинг дигитален специалист.

 

Тя сподели че преди 10 години, когато е започнала да се занимава с дигитален маркетинг е имала нюх и е хващала различни трендове, това е характерно за нейното поколение. “Вярвам, че това е естествено развитие, което не само аз, но и много други хора около мен са усетили. Но маркетингът не е всичко, защото ако нямаме един добър качествен продукт, нещата няма как да се случат. Както преди, така и сега основата е добро предложение към клиентите, подплатено от наистина качество. Съотношение цена-качество, продукт или услуга, без значение и това би могло да задържи бизнеса за дълго време, без значение кога се развива той", обясни експертът.

 

Като модел и е било трудно понякога голям процент от хората с които рабои са жени. “Когато застанеш с някого на една маса, ти си усещаш човека, и дали ще е окей работата ти с този човек. Специално за това доста често хора ме подценяват, защото си мислят, че аз не бих могла да им свърша работа, което аз намирам за свой плюс, защото след това ги изненадвам", сподели Ива Атанасова.

 

Според нея истината е, че ако съдържанието не е интересно, не е забавно, не е качествено няма значение кога го публикуваме. “Аз лично съветвам хората с които работя, а аз и преподавам, имам услуга колчинг, където съветвам клиентите да заложат на качественото съдържание. Говорейки за инфлуенсъри например те в повечето случаи имат по-висока ангажираност, и точно затова брандовете се допитват до тях за техните услуги.  Аз лично процедирам така, че да има достатъчно полезна и качествена информация за продуктите, без значение какво, но оттам насетне се уповаваме на една качествена реклама. Без реклама много трудно можем да се уповаваме, особено в първите години на нов бизнес", подчерта Ива Атанасова.

 

Посъветва преди човек да започне свой бизнес, няма нищо лошо да започне с търговия и да препродава чужди продукти за да се научи на нещо. Повече от 90% от бизнесите в България са малки, микро бизнеси и всеки един от тях започва от някъде, за да може да стигне до мечтите си. Всеки, който купува би трябвало да провери стоката поне в още няколко сайта. В повечето случаи всеки един от нас има право на преглед и тест и връщане до 14 дни по европейски закон, така че всеки може да види стоката си на живо и да прецени доколко го устройва.

 

Инфлуенсърството е нова професия, която доста хора смятат за несериозна. Тя е изключително трудоемка.  В маркетинговата фуния първата част е уъркнес там стоят инфлуенсърите и бизнесите доста често очакват от тях да продават, но те важат единствено за популяризация на нов продукт и всичко останало. Инстаграм е по-лесна платформа за менажиране, но в повечето случаи инфлуенсърите са несериозни и комуникацията с тях е трудна и за бизнесите не е никак изгодно. “Нещо, което искам да отбележа е, че е хубаво когато един бизнес се свърже с инфлуенсър, който е решил да работи, да го попита за неговият досег, за ангажираността му в профила, до каква аудитория достига за жени, и мъже, възраст. Това трябва да съответства на идеалния клиент на бизнеса и продукта, който се предлага", поясни Ива Атанасова.

 

По думите й няма наблюдения как се развива инфлуенсърството в чужбина, но в България доста често не се спазват срокове. Тази професия е в зародиш и тепърва  ще се развива и в двете посоки. Самите бизнеси не предоставят договори, с които да работят с инфлуенсърите и самите инфлуенсъри също. Това тепърва вярва че ще се развие в нещо доста по-сериозно като професия.

Ася АЛЕКСАНДРОВА