Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако можеше той да решава, България щеше да е приета като пълноправен член на Шенген незабавно, включително и за сухопътните граници, съобщиха от правителствената пресслужба.

Рюте разговаря с българския премиер Николай Денков в Хага. Във фокуса на разговора са ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген и членството ни в Еврозоната. Премиерът на Нидерландия обеща подкрепа за присъединяването на страната ни и по суша към шенгенското пространство.

"Ако можех аз да решавам, България щеше да бъде приета като пълноправен член на Шенген незабавно, включително и за сухопътните граници. Поради политически причини това засега се оказва невъзможно, но аз съм оптимист, че в месеците след средата на март България ще се присъедини изцяло към Шенген и аз ще направя всичко, което мога, включително и в сътрудничество с другите страни, с Румъния и Австрия, за да може това да се случи", посочи той.

Двамата министър-председатели обсъдиха въпроси от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз.

"През последните месеци работим много усилено за подсилване на източния фланг на НАТО. Ние развиваме нашето сътрудничество със съседите ни - Турция и Румъния за съвместни отбранителни сили в района. И тук обсъдихме подробно как да продължим това развитие през следващите месеци и години. Част от този процес е да помагаме на Украйна в различни аспекти - военен, но и енергиен, хуманитарен, със значителния брой украински бежанци, които живеят в България. Грижим се за хората, но се грижим и за сигурността, защото в крайна сметка това ще се окаже решаващо за развитието на събитията в Украйна", посочи Денков.