В световен план 1 от 9 жени страдат от ендометриоза. В България няма регистър за диагностицирани с ендометриоза. Това е една от нашите цели – да създадем такъв, за да може да има наистина актуална цифра, за да знаем мащаба на заболяването и да знаем с какво се борим. Това каза Мария Георгиева – председател на Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве“, в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

За целта обаче е необходимо ангажирането и на законодателната, и на изпълнителна власт, подчерта тя. "Да сформираме работна група с медицински специалисти, за да поставим най-важните точки за нас като пациенти, и оттам нататък вече да се създаде закон или указ, който да изисква такъв регистър“, поясни Георгиева.

Тя обясни какво представлява заболяването ендометриоза. То засяга репродуктивната система на жената. "Представлява тъкан, подобна на тази в матката, която се разпространява извън нея – може да бъде открита на яйчници, фалопиева тръби, по храносмилателна система, дори бял дроб.“

Диагнозата се поставя трудно, въпреки че заболяването не е ново и не е рядко. "Неслучайно нашата кампания е озаглавена "Ендометриозата – невидимата болест“. Допреди години това беше по лапароскопски начин, но напоследък, с напредването на медицината и специализирането на лекарите, един добър лекар, който има опит с ендометриоза, може да я види и на ултразвуков преглед“, обясни Георгиева.

Големият проблем според Виктория Радославова, която е пациент с ендометриоза е, че жените обикновено не търсят помощ, когато изпитват дискомфорт, болка и симптоми, които не са нормални, и това е причина често заболяването на бъде откривано в развит стадий. "Аз бързо достигнах до диагноза, но след поставянето на диагнозата това с нищо не ми помогна, защото тогава пък влизаш в следващия етап, в който казват "А, ама то това е странно заболяване, значи всичко, което ти се случва, е нормално, че ти се случва. Аз спрях да се храня, имах затруднения при движение, с единия крак накуцвах“, разказа Радославова.

Допреди няколко години информацията за болестта е била много оскъдна, а препоръките на лекарите – крайно противоположни, заяви тя. "Битуваха едни наистина зловещи неща, които голяма част от жените в България всъщност са претърпели и са следвали едни трънливи и безумни пътеки, докато сега нализа информираността. Ясно е какъв тип операция, точно каква хормонална терапия да се прилага. Има повече яснота“, каза още Радославова.