Няма да подпиша меморандума. Всичко си има граници. Това каза на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, предаде репортер на "Фокус".

"Дни наред не коментирах предложенията за ротация, както от страна на Николай Денков, така и на коалицията на ПП-ДБ. Време е да кажа какво направих и какво няма да направя. Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ. Няма да подпиша меморандума. Първо, всичко има играници, моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията.“, коментира още Габриел.

"За мен външната политика се базира на националните интереси и приоритети. България трябва да говори в един глас", категорична бе, отговаряйки на заявките на ПП-ДБ външната политика да бъде на два гласа, така че всяка политическа сила да има представителство във външните среди.

По думите ѝ текстът на документа влизал в противоречие с всички европейски практики: "Текстовете от меморандума ясно и категорично сочат, че по същество този документ предлага забележете: две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие на Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност".

Габриел каза още, че меморандумът противоречи и на Българската Конституция. 

"Намирам меморандумът като ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси, а по-подробен прочит показва една-единствена цел – политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите", категоричен бе вицепремиерът.

Тя видя в предложения документ "политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите". И изказа своето недоумение:

"Не разбирам - на всеки 9 месеци ли ще се подписват меморандуми, или само за деветте месеца, когато премиерът ще е от ГЕРБ ?", каза още тя.

Габриел попита защо не е бил подписан някакъв вид документ за управление още през юни миналата година, когато протичаха преговорите за сформирането на правителство и критикува така предложените промени в съдебната власт и службите.