Българският еврокомисар Мария Габриел и министърът на промишлеността и технологиите на Турция Mustafa Varank проведоха в Брюксел първа по рода си среща на високо равнище ЕС – Турция в областта на научните изследвания и иновациите. Зелената сделка, индустриите на бъдещето и участието на Турция в европейските програми за наука и иновации бяха трите основни теми на дискусията, съобщиха от представителството на ЕК в България.

"Първият диалог на високо равнище ЕС – Турция за наука и иновации е силен сигнал за важността на международното сътрудничество и готовността ни да отговорим заедно на предизвикателствата на зеления и цифровия преход. Сега е моментът да надградим 20-годишното си сътрудничество и чрез програмите "Хоризонт Европа“ и "Еразъм +“ допринесем за конкретни решения“, заяви Мария Габриел.

Турция е активен участник в европейските програми за наука, образование и иновации. За периода 2014-2020 г. са изпълнени повече от 10 000 проекта по “Еразъм +", а само от 2021 г. насам над 83 000 студенти са участвали в проекти по програмата.  От 2021 г. Турция е асоцииран член и към програмата "Хоризонт Европа“. Тя е още една възможност за задълбочаване на сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите, зеления и цифровия преход, отворената наука и образованието. Пример за това са градовете Истанбул и Измир, които са включени в мисията за климатично-неутрални и интелигентни градове по "Хоризонт Европа“. В същите тези два града има изградени регионални иновационни центрове в сътрудничество с Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ).

"Образованието, науката и иновациите са ключови за партньорството ЕС-Турция. С програмите "Еразъм +“ и "Хоризонт Европа“ подкрепяме младите хора, научните изследователи, новаторите. Днешната среща дава много заряд за бъдещи успешни инициативи“, заключи комисар Габриел.