Очаквам извинение за епитети и обидите, за 9 месеца не съм си позволила нищо подобно, така и ще продължи. Не съм нарушила Конституцията. Това заяви Мария Габриел по време на брифинг на ГЕРБ след като вчера връчиха и изпълниха мандат, предаде репортер на "Фокус". От ПП-ДБ обявиха, че състава на проектоправителството не е обсъждан с тях. Оказа се дори, че не е искано съгласието на номинираните за министри, а премиерът в оставка Николай Денков заяви, че отказва да участва в този състав на правителство. Последваха го и други номинирани за министри от групата на ПП-ДБ.

"България има нужда от правителство и стабилност. България има нужда пред своите граждани да има правителство с ясна отговорност. Работи се в екип, на който имам доверие и смятам, че сега е моментът, в който всички да покажем своята отговорност", заяви Мария Габриел.

"Преди 9 месеца в една странна конфигурация взехме решения да има правителство. Изкарахме 9 месеца през което време дадохме десетки пресконференции с колегите от ПП-ДБ. Когато използваш такива епитети, както те снощи, показваш истинско лице. Дадените от вчера отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят за 18 месеца Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Изхождайки от характерите на множество лидери ние преценихме, че ако искаме да има правителство, трябва да изработим такъв преговорен екип, за да може да се стигне до правителство. Още преди месец сме разговаряли с Кирил Петко за рокадите в кабинета. Листът ми е на бюрото", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Според Борисов за службите двете политически сили не са постигнали споразумение, защото те били интегрирани много добре с тези на западните служби.

"Не мога като тях да зачеркна тези 9 месеца. Не мога да си позволя епитет. Как господин Василев му се отрони това от устата, когато ме нямаше стоеше в кабинета ми, за да правим бюджета? Какво да ви кажа, много е трудно да накарам партията да се върне назад", каза Борисов.