Българският еврокомисар Мария Габриел бе на работно посещение във Ватикана, където откри конференция на високо равнище "Стратегии за достъп до лечение и превенция на ракови заболявания“. Комисар Габриел бе ключов лектор заедно с президента на Папската академия на науките Joachim von Braun, канцлера на Академията кардинал Peter Turkson и президента на Европейската академия за изследване на рака Michael Baumann, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

"Един от основните ни приоритети в областта на здравеопазването е борбата с рака. Всяка година над 2.7 милиона граждани в Европейския съюз биват диагностицирани с болестта. Една четвърт от всички случаи на ракови заболявания в света са в Европа и 40% от тях могат да бъдат предотвратени. Да обърнем негативната статистика и спасим повече от 3 милиона души до 2030 г. е амбицията, която си поставяме с мисията за борба с рака по програма "Хоризонт Европа" и Европейския план за борба с рака“, отбеляза Мария Габриел.

Мисията за борба с рака обединява пациенти, университети, здравни индустрии, стартъпи и новатори. Целта е справяне с предизвикателствата, свързани с превенцията, достъпа до лечение, новите технологии и прецизната медицина. Освен това, от 2019 г. досега, програмата "Ускорител“ на Европейския иновационен съвет е подкрепила 37 компании, работещи в тази сфера, чрез инвестиции на стойност 200 милиона евро.

Българският еврокомисар подчерта важността на съвместната работа с регионите и градовете, с гражданите, включително с младите хора. "Анализирането и споделянето на данни са ключови. С Центровете за знания за ракови заболявания искаме да подпомогнем бързото споделяне на изследвания и информация. Сътрудничеството между държавите членки и регионите ще има ключова роля за по-добрата координация и преодоляване на неравенствата в достъпа до изследвания за рак“, сподели още комисар Габриел. Целта е до 2025 г. да бъде създадена мрежа от центрове за ракови заболявания във всяка държава членка, което да улесни достъпа на пациентите до нужните инфраструктури.

"Ракът е едно от най-големите здравни предизвикателства. Чрез обединяване на усилията в цяла Европа, ракът може да бъде диагностициран по-рано, а хората, засегнати от заболяването, да имат по-добро качество на живот след лечението. Само заедно, с подкрепата на науката и иновациите, може да го постигнем“, заключи Мария Габриел.